Lustrum 135


21 september 2018

Geachte ouders/verzorgers, beste leerlingen,

Het is bijna zover: aanstaande maandag zijn wij jarig! Op 24 september 1883 startten om 11.00 uur de eerste lessen van het Stedelijk Gymnasium in de binnenstad van Gorinchem. Precies 135 jaar later zullen we onze Dies Natalis vieren met een korte bijeenkomst tijdens het 4e uur op het sportveld.

Om 11.20 uur gaan alle leerlingen naar hun lessen en lokalen volgens het gebruikelijke rooster (let op aanvullingen in het dagrooster). Per etage worden de leerlingen en hun docenten opgehaald door een lid van de schoolleiding om vervolgens via de voorkant van de school en de parkeerplaats bij het sportveld aan te komen. Je bent dan de lustrumvlag, het lustrumlogo op de ramen en het lustrumspandoek op het leerlingenbalkon inmiddels gepasseerd.

Bij een verjaardag hoort een verjaardagsfoto: aangekomen bij het sportveld krijgen leerlingen en docenten aanwijzingen op welke wijze “1 3 5” gevormd gaat worden. 

Vanaf het dak wordt deze lustrumfoto gemaakt, ondertussen maakt een drone een reportage van het hele gebeuren. Bij een verjaardag hoort ook een traktatie: na de foto zorgt bakkerij Margriet voor iets lekkers. Wat betreft de foto nog twee dingen: 1) laten we zoveel mogelijk gekleed zijn in de schoolkleuren: blauw en rood; 2) de weersverwachting is redelijk, maar neem voor de zekerheid een (regen)jas mee.

In 1955 verhuisde het Gymnasium vanuit de Zusterstraat naar de nieuwe locatie op Sparta. Op instigatie van rector Endenburg kreeg de school een nieuwe naam: Gymnasium Camphusianum. Dirck Rafaëlszoon Camphuysen (1586-1627), oud-leerling van de Latijnse School (de voorloper van het Gymnasium) en beroemd en vervolgd dichter en predikant in zijn tijd, werd onze schoolpatroon. Ik denk dat Dirck trots zou zijn geweest op het Camphusianum anno 2018 en wij zijn trots op hem, als symbool van het streven naar eenheid en samenwerking, ondanks verschil in opvatting of overtuiging.

In de geest van Dirck wens ik ons allen een feestelijk en inspirerend lustrumjaar, van harte gefeliciteerd!

Met hartelijke groet,

Hans Ruitenbeek, rector h.t.


Nieuwsbrief 1A d.d. 21 sep 2018 Dies Natalis

Nieuwsbrief VI d.d. 29 mei 2019